3 Kasım 2013 Pazar

Binali Yıldırım: Haliç yerinde duruyor...

BİNALİ YILDIRIM: HALİÇ YERİNDE DURUYOR...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 25 Ekim 2013 tarihinde, AHABER adlı TV kanalında yayınlanan DEŞİFRE adlı programda çeşitli konulardaki sorulara verdiği yanıtlar ile muhtelif konularda yaptığı açıklamaların HALİÇPORT projesi ile ilgili bölümünün bant çözümü:

 
           … … … …
BY-    Yine benzer şekilde şey var, Haliç var. Haliç’te de biliyorsunuz; Haliç'i de yanlış kullanılıyor, Haliç değil aslında orası. Haliç Tersanesi yerinde duruyor. Oradan geliyorsunuz, Kasımpaşa’ya. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın o güzel bir kibar binası var. Tam Kasımpaşa’dan İplikçi’ye giden yolun bitiminde. Ondan sonra Deniz Hastanesi var. Kulaksız Zindanarkası’na giderken Deniz Hastanesi’nden sonra Deniz Dikimevi var. Oradan başlıyor, Haliç Tersanesi ve Taşkızak Tersanesi; Hasköy’e kadar. Aynalıkavak Kasrı’nın altı. Yani orada toplam ne kadar? Tahmini söyliyeyim: 200.000 m2 civarında. 200.000 m2’nin altında. Oradaki tersane boşaltıldı, biliyorsunuz. Hem Taşkızak, hem Camialtı. Oradaki hurdalıkları kaldırıp orayı güzel, halka açık bir yaşam alanına döndürülecek hepsi bu. Kötü bir şey mi?
MAÖ-  Oranın Belediye’ye devrinde bazı şartlar olduğu?...
BY-    Hayır, o Deniz Kuvvetleri’nin bazı ihtiyaçları vardı, onu İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. 200 trilyona yakın onlara iş yaptı. Onların ihtiyaçlarını… Kuzey Deniz Saha Komutanlığı onarıldı. Başka yere Taşkızağı taşıdılar, onlara gerekli destekler verildi. Şimdi o alan bize geçti, Belediye’ye de değil. Biz de böyle bir yap-işlet-devret modeli ile proje yaptık. Şimdi bu efendim işte “Fatih’in şey, kuru havuzları”, efendim, “550 yıllık Haliç Tersanesi yağmalanıyor, peşkeş çekiliyor”. Alakası yok, Haliç orada duruyor. Bu Hasköy’e giderken, Kulaksız Zindanarkası Mezarlığı var, Aynalıkavak Kasrı var; onun önündeki bir bant. Hemen Kuzey Deniz Saha Askeri Deniz Hastanesi’nin altından başlıyor. Koç Müzesi var. Oraya kadar devam eden, sahilden derinliği 150 metreyi geçmez, en geniş yerinde; böyle bir şerit.
MAÖ-  Tersane-i Amire’nin tarihi dokusunun bozulacağı, İstanbul’un mirasının?…
BY-    Yahu Tersane-i Amire Haliç Tersanesi, Mehmet Ali bey. Ben oraları adım gibi biliyorum.
MAÖ-  Tarihi mirastan dem vurularak eleştiriler yapılıyor. İstanbul’u alan gemiler burada yapılmıştır?…
BY-     İyi de, efendim; Tersane-i Amire Haliç Tersanesi’dir. İki tane taş havuzu vardır, o dönemde yapılmıştır, Fatih döneminde. Yani, onunla bu projeyi karıştırmayalım. Onlar, kaldı ki tescilli yapılar. Zaten kalacak. Onları kimse yıkamaz ki. Öyle bir şey yok. Şimdi yüzeysel, hep yüzeysel, kulaktan dolma. Dolmuşa gelerek...
MAÖ- Efendim, bakıyorum bu yorumları yazanlar çoğunlukla  (kaç gündür çalışıyorum proje hakkında yorumlar nelerdir diye) bir takım profesörler,  bilim adamları yani.
BY-   Yorumları yazanlar, Marmaray için de söylüyorlar; işte Marmaray depreme dayanıklı değil falan diyorlar. Öyle bir şey olabilir mi?
           … … … …


Söyleşinin özgün kaydına, http://tvarsivi.com/player.php?y=483&z=2013-10-25%2023:43:00 adresi üzerinden ulaşılabilmektedir.


Hiç yorum yok: