30 Eylül 2013 Pazartesi

Geçmişten Geleceğe Tersane-i Amire

PANEL-FORUM
Geçmişten Geleceğe Tersane-i Amire


HALİÇ DAYANIŞMASI’nca düzenlenen Geçmişten Geleceğe Tersane-i Amire Panel-Forum’u, 29 Eylül 2013 Pazar günü TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirildi.


Burçin Duan Şahbaz tarafından yönetilen ve 100 dolayında katılımcının izlediği ve katkı sunduğu etkinliğin ilk konuşmacısı, Yard. Doç. Dr. Gül Köksal oldu. Tersane-i Amire konusunda çalışmaları ile bilinen Köksal, günümüzde Haliç Tersaneleri olarak anılan Tersane-i Amire’nin mimari ve tarihi değeri ile Haliç Dayanışması’nın bir araya gelme nedenlerini ve temel ilkelerini anlattı.
Tersane-i Amire’nin önemli parçalarından olan ve gündemdeki HaliçPort projesi ile ortadan kaldırılması söz konusu olan Camialtı Tersanesi’nin eski çalışanlarından ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın eski Başkanlarından Tansel Timur, tersanelerin ve deniz ulaşımının/taşımacılığının özellikleri ile öneminden bahsetti. Gemi İnşaatı ve Makinaları Yüksek Mühendisi Timur, Tersane-i Amire’nin üretim potansiyelini ve teknolojik gelişimini özetlemeye çalıştığı konuşmasında tersanelerin diğer sanayi dallarının oluşması ve gelişmesindeki rollerini de izleyicilere aktardı.
Taşkızak Tersanesi emektarı Necati Bereket’in Taşkızak Tersanesi ve diğer tersane emekçilerinin mücadele deneyimlerini ve anılarını, Hasköy Tersanesi emektarı Ali Çınar’ın ise genel anlamda tersane işçilerinin deneyimleri ile HaliçPort olarak bilinen projenin bizden götüreceklerini paylaştığı Panel, mahalle sakinleri adına söz alan Süleyman Songur ile sona erdi.


Haliç Tersanesi’nin bulunduğu Bedrettin Mahallesi Koruma, Kalkındırma ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı Songur, Haliç Tersaneleri’nin satışının ve bölgedeki dönüşümün bölgeye ve mahalleye yansımaları üzerine bilgi ve düşüncelerini diğer örneklerden de söz ederek aktardı.
Verilen öğle arasının ardından önce konuşmacılara yöneltilen sorular yanıtlandı. Ardından başlatılan Forum’da söz alan katılımcılar, benzer örnekleri gündeme getirdiler. Paşabahçe Cam Fabrikası deneyimi ışığında mahallelerin ne tür tehditlerle karşı karşıya olduğu aktarıldı. Haliç’teki tersanelerin deniz ve kent kirliliğine etkisi olup olmayacağı ve geçmişte Dalan döneminde Haliç’te uygulanan projenin diğer mahalleler üzerindeki etkileri üzerinde duruldu. Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü’nde “Tersane İşçilerinin Küresel Emek Tarihi” konulu kitap üzerinde çalışan gruba mensup akademisyenlerin Haliç Dayanışması’na destek ve dayanışma mesajı izleyicilerle paylaşıldı.
Katılımcıların, kamuoyunun konuya ilgisini çekmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla benzer etkinliklerin geliştirilerek sürdürülmesini önerdikleri Forum’da; Tersane-i Amire’nin kuruluş yıldönümü olan 11 Aralık tarihinde uluslararası bir sempozyum düzenlenmesi amacıyla çalışmalara başlanması da ayrıca kararlaştırıldı.


Hiç yorum yok: